Massage bij fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. Het wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Fibromyalgie is een chronische aandoening met onbekende oorzaak. Klachten hierbij zijn o.a. (ernstige) spierpijn en stijfheid die samen kunnen gaan met slapeloosheid, depressiviteit en vermoeidheid. Andere vaak voorkomende symptomen zijn concentratieproblemen, tintelend gevoel in handen en voeten, duizeligheid of ernstige migraine.

Fibromyalgiepatiënten zijn niet in staat om in het diepe slaapstadium te komen. Tijdens deze diepe slaap worden in ons hele lichaam chemische stoffen voor heropbouw aangemaakt. Zo kunnen weefsels herstellen en wordt de groei van de weefsel bevorderd. Omdat fibromyalgiepatiënten niet in deze diepe slaap kunnen komen, kan het lichaam zich onvoldoende herstellen. Dit heeft grote invloed op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme van  het lichaam Het zorgt voor de afweer tegen ontstekingen en infecties. Het bindweefsel van een fibromyalgiepatiënt is stijf en gespannen. Ook de spieren en de omringende organen verkeren in een constante gespannen toestand.

Dit gebied van verhoogde spanning en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenaamde tenderpoints. Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het niet in staat zijn om in het diepe slaapstadium te komen, zijn er de oorzaak van dat de fibromyalgiepatiënt niet alleen hevige pijnen ervaart op deze plaatsen, maar ook algehele uitputting.

Massage bij fibromyalgie ter verlichting van (hoofd-)pijnklachten

Tijdens de massage wordt het bindweefsel tot rust gebracht en worden gespannen en stramme punten behandeld.

Massage bij fibromyalgie is niet bedoeld als genezing van fibromyalgie maar als middel om de pijnklachten te verlichten en de nachtrust te bevorderen. Het effect hiervan is dat het lichaam zich beter gaat ontspannen. Massage biedt uitkomst op langere termijn. Dat betekent dat er niet directe verlichting van de pijn zal plaatsvinden. De massages hebben een opeenstapelend effect. Met andere woorden: hoe langer je doorgaat met deze vorm van massage, hoe meer resultaat je ondervindt.


Meer informatie over fibromyalgie is te vinden op www.reumafonds.nl of www.fibromyalgie.nl