Dorn-therapie wordt ook wel zachte werveltherapie genoemd. De Dorn methode is een manuele behandeling die zijn oorsprong vindt in Duitsland. Dorn-therapie is een eenvoudige en effectieve manier om blokkades in de gewrichten te corrigeren. De behandeling is pijnloos en veilig. De basis van de Dorn-methode is het corrigeren van beenlengteverschil. Bijna iedereen heeft beenlengteverschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef! Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewegingsbeperking als gevolg. Dit leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen en chronische problemen zoals lage rugklachten, heupklachten, nekklachten, scoliose, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen enz.
Het beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben, maar ontstaat vaak doordat een gewricht langzaam uit elkaar schuift. Meestal door teveel zitten, verkeerde houding, eenzijdige belasting, lang in de auto zitten enz.
Een verschil in beenlengte veroorzaakt namelijk een scheefstand van het bekken en zo’n scheefstand zal vroeg of laat ook een verschuiving binnen de wervelkolom geven. Dit verschil kan meestal met Dorn-therapie effectief worden gecorrigeerd.
Daar waar in sommige therapievormen gekozen wordt voor het kunstmatig langer maken van het 'te korte' been (hakverhoging), wordt in de Dorn-methode gekozen voor het "korter maken" van het te lange been (terugdrukken in de heupkom).
Hoe werkt het?
De correcties die tijdens de therapie worden uitgevoerd, gebeuren altijd in beweging. De bewegingen (die je maakt tijdens de behandeling) houden de spieren bezig en ‘leiden ze af’. Op deze manier kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken. In rust houden de spieren de wervel in zijn verkeerde positie vast en is een correctie alleen mogelijk tegen de weerstand van de spieren in. Deze speciale manier van werken maakt Dorn-therapie tot een milde behandelvorm.
Na de behandeling
Er kan na de behandeling een reactie optreden, zoals spierpijn.
Het is niet aan te raden kort na de behandeling zware lichamelijke inspanning te verrichten, omdat het lichaam zich aan moet passen aan de gewijzigde houding. Bovendien worden er praktische zelfhulpoefeningen aan de cliënt meegegeven zodat de cliënt thuis actief en bewust mee kan werken aan een blijvend resultaat.
Breuss-massage
De behandeling wordt afgesloten met een Breuss-massage voor een optimaal resultaat. De Breuss-massage is een zachte, gevoelvolle, therapeutische behandeling van de wervelkolom. De combinatie van Sint Janskruidolie en zijdepapier heeft een gunstig effect op de tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf is kraakbeen tussen de wervels dat ervoor zorgt dat de zenuwen beschermd worden en de wervels elkaar niet raken. Breuss-massage vermindert rugpijn, in het bijzonder bij ischias. Deze rustige, energetische rug massage is heel ontspannend en kan ook zéér effectief zijn bij verkrampte/verstijfde rugspieren, artrose, chronische hernia, reumatische pijn en menstruatieklachten.